Inlägg

Visar inlägg från februari, 2019

Svenskar i strid mot Hitler - Lars Gyllenhaal

Bild
Bra bok, inte alltför möp-ig. Ett stort antal intressanta sammanfattningar av individers öden under kriget.

Astrofysik i ljusets hastighet - Neil Degrasse Tyson

Bild
En välskriven bok om ett teoretiskt komplext ämne. Tyson är engagerad och skriver lättillgängligt, på rätt nivå. Han förlorar sig inte i djupa teoretiska resonemang. Antagligen är det en svår balansgång att närma sig ämnet på en amatörnivå. Tyvärr fångas jag inte av denna bok på samma sätt som när jag läser texter av tex Feynman.

Alternativa fakta : hur du påverkar din omgivning när sanningen inte spelar någon roll - Scott Adams

Jag beställde boken mest pga att jag uppskattar Scott Adams Dilbert-böcker. Det brukar vara hög igenkänningsfaktor mot verklighetens arbetsliv. https://www.bokus.com/bok/9789163615603/alternativa-fakta-hur-du-paverkar-din-omgivning-nar-sanningen-inte-spelar-nagon-roll/ Positivt överraskad av boken. Dels får man en del inblick i hur Scott funderade runt sitt ställningstagande i USAs presidentval, dels hade han bra tankar runt vad som skedde under kampanjandet fram till valet. För mig var det märkligt hur Trump kunde skaka av sig det ena avslöjandet efter det andra. Det var också intressant att se hur olika Hillary kommunicerade sitt budskap. Jag tror Scott är ytterst träffsäker i sin analys och personligen lärde jag mig nog en del om hur människor (som grupp) funkar. Kort sagt, inte så jättebra. I boken fick jag även tipset om Rbert Cialdini. Det var anledningen till att jag lånade "Påverkan" https://www.bokus.com/bok/9789147075393/paverkan-teori-och-praktik/

Effektfull - Simon Elvnäs

Bild
En bok med ambitionen att ge ledare/chefer mer effekt i vardagen. Genom studier (i praktiken filmning) av ledare i dagliga möten och presentationer tydliggör Simon skillnaden mellan vad en ledare tror sig kommunicerat till medarbetarna och vad som faktiskt sagts. Boken behandlat ett antal strategier för att få ut mer effekt av arbetad tid. Att skilja på att vara effektiv, att arbeta intensivt och långa dagar jämfört med att arbeta effektfullt. Att vara tydlig i kommunikation. Att en ledare bör tänka genom vad denne lägger tid på.  Självklarheter, javisst.  Men troligtvis får de flesta läsare en aha-upplevelse. Även om jag inte har en chefsbefattning är boken läsvärd och jag fick en hel del med mig som kommer att vara till nytta för mig.

Programmering - ios

Jag kikar en del på ios-programmering. Mest för att jag använder Apple-enheter. Det finns jättebra resurser online men jag vill helst 1) - slippa bläddra bok och 2) - slippa långrandiga youtubers. Denna app verkar hittills lovande.  https://www.sololearn.com/ Microlektioner, man kan ta dem i egen takt när möjlighet finns. Rekommenderas! *Uppdatering* Appen är så bra osm jag trodde, mikrolektioner. Bra takt, bra nivå. Det handlar bara om att ta sig tid. 

Påverkan - teori och praktik

Bild
En ”gammal” klassiker i genren. Robert Cialdini är psykologiprofessor och har jobbat med Kahneman. Förklarar en del kraftfulla påverkansprinciper på ett lätt-tillgängligt sätt. Bra flyt i språk/översättning. Tyvärr periodvis ”pratig” och använder allt för ofta anekdoter som stöd för resonemang. Det är dock helt ok, referenslistan är 17 sidor lång och referenser kommer löpande i texten. Totalt sett, ytterst läsvärd.